Isusova molitva – molitva srca

Isusova molitva – molitva srca

GOSPODE ISUSE KRISTE SINE BOŽJI POMILUJ MENE GREŠNOGA

Ovaj zaziv nazvan „Isusova molitva“, ili molitva srca, ponavlja se sve dok ne postane neprestan, ujednačen s ritmom disanja i otkucajima srca. Ovaj način molitve, koji najčešće koriste pobožni vjernici Istoka, dovodi do čistoće srca, do iskustva milosrđa Božjega i Njegove prisutnosti u nama, do sjedinjenja i preobraženja čovjeka i kozmosa.
Brojanica (grčki = komboskini; ruski = čotky ili čislo; rumunjski = metanija) kojom se moli Isusova molitva napravljena je od čvorova, koji su upleteni na poseban način, a svaki čvor je sastavljen od mnogo malih čvorića. Stara monaška predaja govori o monahu koji je želio načiniti brojanicu kako bi odbrojavao svoje molitve, ali đavao mu je stalno razvezivao čvoriće, koje je starac ispleo. Jednom mu se javio anđeo i naučio ga plesti čvorić koji se sastoji od sedam upletenih križeva. To je jedan od najkompliciranijih čvorića na svijetu. Ovakvu brojanicu đavao nije mogao rasplesti. Obićno je napravljena od vune ili svile i može imati 10, 33, 50, 100 ili čak 300 čvorića, koji su na početku korisni za brojanje zaziva, a kasnije pomažu da se usredotočimo na molitvu i da postignemo ujednačeni ritam molitve.
Neprestana unutarnja Isusova molitva jest neprekidno i stalno zazivanje imena Isusa Krista ustima, razumom i srcem. Ona je predstavljanje Njegove postojane prisutnosti, uz prošnju Njegovog smilovanja, za svakim poslom, na svakom mjestu, u svako vrijeme, dapače i u snu. Izražava se ovim riječima: Gospode Isuse Kriste Sine Božji pomiluj mene grešnoga. Ako se netko privikne ovakvom zazivanju, osjećat će veliku utjehu, ali i potrebu da sve radi uz ovu molitvu.

Sv. Simeon Novi bogoslov o Isusovoj molitvi

Sjedni u tišini i osami, prikloni glavu, zaklopi oči, diši spokojnije, u mislima gledaj nutrinu srca, svodi um tj. svoje misli, iz glave u srce. Dok dišeš, izgovaraj tiho usnama ili samo razumom: Gospode Isuse Kriste Sine Božji pomiluj mene grešnoga. Nastoj odagnati od sebe rastresajuće misli, budi miran i strpljiv i češće ponavljaj ovu vježbu.