Ima parova koji imaju pse umjesto djece, jer im je tako komotnije

Ima parova koji imaju pse umjesto djece, jer im je tako komotnije

Papa Franjo u Domu Svete Marte

Ima parova koji imaju pse umjesto djece, jer im je tako komotnije – takva namjerna sterilnost Isusu se ne sviđa

Vjernost, postojanost i plodnost, tri su obilježja Kristove ljubavi prema Crkvi, a ujedno su i obilježja pravoga kršćanskoga braka – istaknuo je Papa u propovijedi na prijepodnevnoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Neuobičajen prizor u kapeli, petnaest bračnih parova, koji su prije 25, 50 i 60 godina pred oltarom započeli zajednički život, našlo se pred Papom i oltarom da Bogu zahvale na ostvarenom cilju. Papa je u prigodnoj propovijedi govorio o tri stupa na koje se, prema vjerskom viđenju, oslanja bračna ljubav: vjernost, postojanost i plodnost. A bračnoj su ljubavi tri Kristove ljubavi uzor: ljubav prema Ocu, ljubav prema Majci i ljubav prema Crkvi – ustvrdio je Papa dodajući:

Velika je Kristova ljubav prema Crkvi. Krist je Crkvu zaručio. Crkva je njegova zaručnica: lijepa, sveta i grješna; On je ljubi, a njegova se ljubav odlikuje vjernošću, postojanošću i plodnošću. Sveti Pavao u jednoj poslanici veli: ‘Ako priznaš Isusa [pred ljudima] i Isus će tebe priznati pred svojim Ocem. Ako zaniječeš Krista, i on će tebe zanijekati; a ako mu nisi vjeran, Krist vjeran ostaje, jer ne može sebe zanijekati’. A Isusova ljubav u Crkvi je vjerna. Ta vjernost poput svjetlosti obasjava brak. Vjernost ljubavi. Uvijek je vjerna i neumorna u svojoj postojanosti – ustvrdio je Papa.

Bračna ljubav treba biti postojana, ustrajna, jer inače ne može ići naprijed. Postojanost u ljubavi, u teškim i lijepim trenutcima; u obitelji, s djecom i u gospodarskim teškoćama. Ljubav odolijeva, ide naprijed, nastojeći riješiti probleme i spasiti obitelj. Muž i žena se postojano svako jutro ustaju i vode obitelj naprijed – kazao je Papa, osvrnuvši se zatim na treće obilježje bračne ljubavi – na plodnost.

Isusova ljubav Crkvu oplođuje novom djecom, novim krštenjima, a bračna plodnost Crkvu jača. Ta plodnost može biti na velikoj kušnji u braku, kada nema djece ili su bolesna. Neki bračni parovi u takvim kušnjama gledaju prema Isusu i crpe snagu iz plodnosti koju Isus daje Crkvi. Dok na drugoj strani ima stvari koje se Isusu ne sviđaju, odnosno namjerno – sterilni brakovi – kazao je papa Franjo.

Ti brakovi ne žele djecu; žele neplodnost. Ova nas je kultura blagostanja uvjerila da je bolje bez djece! Tako možeš ići po svijetu, na bezbrižne godišnje odmore; možeš imati vilu u planini i bezbrižno provoditi dane… Možda je bolje imati psića, dvije mačke i njima posvetiti svoju ljubav? Zar ne? I sami ste to vidjeli…

Na kraju, takav brak u starosti doživljava gorčinu samoće. Nije plodan, jer ne čini ono što Isus čini sa svojom Crkvom: tj. da je oplođuje – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan