Grkokatolički vladika Milan na proslavi sv. Jakova u Šibeniku

Grkokatolički vladika Milan na proslavi sv. Jakova u Šibeniku

preuzimamo sa IKA-e

Šibenik, (IKA) – Svetkovina naslovnika šibenske katedrale svetog Jakova proslavljena je misnim slavljem u katedrali u petak 25. srpnja. Misno slavlje u koncelebraciji sa više od dvadeset svećenika i grkokatoličkim biskupom Košica u Slovačkoj Milanom Chauturom predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.
“Možete li piti kalež koji ću ja piti?”,zapitao je Isus apostole. Ta čaša krvi Kristove Božji je izvor života i temelj je kojeg Isus uspostavio na zemlji, poručio je u homiliji šibenski biskup Ante Ivas. Ukazao je kako danas živimo u vremenu koje dramatično zaboravlja Boga i Božje, u vremenu koje napušta Božje zakone utisnute u ovu zemlju, u svu prirodu i čovjeka koji je vrhunac Božjeg stvaranja. Danas kad mnogi pomišljaju da ljude, narode i svijet mogu formirati po svojim zakonima, po broju uzdignutih ruku u parlamentima ne obazirući se i namjerno prkoseći Božjim zakonima o kojima ovisi dostojanstvo čovjekova života, obitelji i naroda, kako se nedavno dogodilo i u našem hrvatskom saboru. Danas na blagdan svetog Jakova prevažno je moliti Gospodina da nam vjera bude postojana, da znamo kome vjerujemo kako bi mogli piti čašu njegove ljubavi. Molimo svetog Jakova da nama učvrsti vjeru, da se iako pritisnuti ne damo zgaziti. Vjerujemo u život koji nam je Isus očitovao, poručio je biskup Ante Ivas.
Danas je svetkovina naše Katedrale koja je znak jedinstva i zajedništva. Papa Franjo naglasio je kako je zajedništvo bitna oznaka Krista i njegove Crkve. Katedrala čuva vidljivu katedru i sjedište biskupa koji kao nasljednik apostola predsjeda zajedništvu mjesne Crkve, naviješta riječ, posvećuje i upravlja biskupijom koja mu je povjerena. Katedrala je majka svih župnih crkava, a liturgija koju predvodi biskup u katedrali je središte svih slavlja jedne biskupije, poručio je biskup Ivas. Vjernike je pozvao na zajedništvo koje treba pokazati ove godine na proslavi nebeskog zaštitnika biskupije svetog Mihovila. Također je ukazao na važnost biskupijskih hodočašća. Katedrala je znak zajedništva prezbiterija jedne biskupije, svih svećenika biskupije oko mjesnog biskupa koji je znak apostolskog nasljeđa. To je posebno vidljivo na Veliki četvrtak, preko Mise posvete ulja, zaključio je biskup Ivas. Na sve je zazvao zagovor svetog Jakova.