Dužnost kršćana je naviještati ime Isusa Krista, ali to trebaju činiti sa srcem

Dužnost kršćana je naviještati ime Isusa Krista, ali to trebaju činiti sa srcem

 

Dužnost kršćana je naviještati ime Isusa Krista, ali to trebaju činiti sa srcem

Evangelizacija se sastoji u tome da idemo drugim ljudima i da s njima dijelimo život. Riječ je prije svega o tome da s drugim ljudima krenemo putem vjere i tako rastemo.

„Dužnost kršćana je naviještati ime Isusa Krista, ali to trebaju činiti sa srcem“, kazao je Sveti Otac u svojoj homiliji na svetoj misi u Domu sv. Marta, u petak 9. rujna. Papa Franjo pozvao je u svojoj propovijedi vjernike da ne svode navještaj Radosne vijesti na puku dužnost, već da Krista svjedoče uzornim kršćanskim životom. Dodao je kako evangelizacija nije lagana šetnja te da se kršćanin mora čuvati prozelitizma.

U svojoj homiliji si je postavio sljedeće pitanje: kako evangelizirati? Počevši od Poslanice Korinćanima (1 Kor 9,16-19.22b-27), Sveti Otac je pojasnio kako navještaj nije jednostavno funkcija, što je nažalost danas slučaj kod brojnih kršćana, bilo laika, bilo svećenika, te poručio:

„To je razmetanje! Evanđelje se time svodi na dužnost ili upravo na razmetanje. Ne želimo se razmetati brojem ljudi koje smo doveli u Crkvu, a nije nam ni do prozelitizma. I upravo je to ono što Pavao u svojoj poslanici tvrdi. On ne evangelizira da bi se hvalio, već evangelizira zato što mora. Dužnost kršćana je naviještati ime Isusa Krista, ali to trebaju činiti sa srcem.“

Evangelizacija se sastoji u tome da idemo drugim ljudima i da s njima dijelimo život. Riječ je prije svega o tome da s drugim ljudima krenemo putem vjere i tako rastemo. Papa Franjo je ispričao kako ga je na ručku za vrijeme Svjetskoga dana mladih u Krakowu, jedan mladić upitao što bi trebalo reći jednom ateistu.

„Divno pitanje! Svi mi poznajemo ljude, koji su daleko od Crkve. Što bismo im trebali reći? Mladiću sam odgovorio: ‘Zadnja stvar koju moraš učiniti je reći nešto. Počni tako da nešto napraviš, a onda će te on ili ona pitati za objašnjenje o tome kako živiš i zašto, tada mu odgovori: evangelizirati znači dati svjedočanstvo. Živim ovako jer vjerujem u Isusa Krista. Budim u tebi tu znatiželju. Mi [kršćani] to činimo jer vjerujemo u Isusa Krista te ga naviještamo i to ne samo riječima – trebali bismo to činiti i riječima – već prije svega životom.’“

Ovo svjedočanstvo se daje „besplatno“, odnosno bez očekivanja da nam se uzvrati – rekao je Sveti Otac – jer svaki vjernik je i sâm besplatno primio Radosnu vijest – jer Božja dobrota, spasenje i ljubav se ionako ne mogu kupiti, poručio je Papa. Dobar primjer za to je svetac dana, sv. Petar Claver:

„On se nije prošetao kroz život i tu i tamo naviještao Radosnu vijest. Nije sveo evangelizaciju na puko izvršavanje dužnosti, niti je bio prozelit. On je svojim djelima naviještao Isusa Krista: razgovarao je s robovima i živio među njima, štoviše živio je kao jedan od njih! Mnogo je takvih primjera u Crkvi! Toliki su napustili svoj (prijašnji) život kako bi naviještali Isusa Krista. I mi, braćo i sestre, imamo obavezu evangelizirati. Nije riječ o tome da idemo od vrata do vrata i vičemo: „Krist je uskrsnuo!“, već smo pozvani živjeti našu vjeru te ju s ljubavlju svjedočiti ne očekujući ništa zauzvrat; pozvani smo pružiti drugima ono što nam je Bog besplatno dao. To znači evangelizirati!“ – zaključio je na kraju Sveti Otac.