Duh Sveti je svjetlost i život

Duh Sveti je svjetlost i život

Duh Sveti je svjetlost i život

 

Duh Sveti je svjetlost i život i živi duhovni izvor: Duh mudrosti, Duh razuma, Dobri, Pravi, Mudri, koji vlada i čisti grijehe. On je Bog i onaj koji pobožanstvenjuje. On je oganj koji od ognja izlazi. On progovara, čini i dijeli darove. Po njemu se proslaviše svi proroci, sveti apostoli i mučenici. Divne li vijesti i divnog li prizora: Oganj se razdjeljuje i daje karizme.

 

Popraznički i završni blagdan svečano svetkujemo, vjernici, Pedesetnicu: ostvarenje davnog obećanja i nakane. U ovom je izvršenju sišao na zemlju oganj Tješitelja u liku duha ognjenih jezika, prosvjetlivši učenike i učinivši ih poznavateljima nebeskih otajstava. Došlo je svjetlo Tješiteljevo i prosvijetlilo svijet. Izvor Duha siđe na zemlju i razlivši se, sve poput ognjene rijeke duhovno orosi, a apostole prosvjetli i osvježi. Iz oblaka pade na njih ognjena kiša koja ih posveti i osvježi. Po njima i mi ognjem i vodom primismo milost, jer dođe svjetlo Tješiteljevo i svijet prosvijeti.

Prijatelji Spasiteljevi ispuniše se radošću i dobiše odvažnost, iako prije bijahu bojažljivi, jer danas siđe Duh Sveti na kuću u kojoj bijahu učenici. Ljudi jedni drugima govorahu: Vidimo ognjene jezike kako silaze a nikoga ne pale, već rosu dažde.

Danas u gradu Davidovu svi narodi vidješe preslavna znamenja. Duh Sveti siđe u ognjenim jezicima, kako nam govori Bogom nadahnuti Luka: Kada se sabraše Kristovi učenici, začu se šum kao da je vjetar te ispuni kuću u kojoj bijahu. Svi počeše govoriti tuđim jezicima te iznositi divni i čudesni nauk o svetoj Trojici.

Brzu i pouzdanu utjehu daruj svojim slugama, Isuse. Ti, koji si zaručnik naših duša, ne ostavi nas u nevoljama. Ne udaljuj se od naših misli kad smo u napasti, već nas uvijek brani. Pristupi nam, pristupi nam upravo onako kako si uvijek pristupao svojim apostolima i sjedini nas sa sobom, jer to želimo, Milostivi. Učini da, sjedinjeni s Tobom, pjevamo Duhu Presvetome.