Duh istine

Duh istine

Zvjezdan Linić: Bog svakodnevna tajna i objava

Duh istine

Kad netko ima poteškoća s ovisnošću o alkoholu, to je velik križ za njegovu obitelj, okolinu, a često i za njega samoga. To je mučna i dramatična situacija. Često je nalik zarobljenosti iz koje se čovjek naizgled ne može osloboditi, ne može si pomoći. Uvjeravanja ljudi oko njega ne uspijevaju puno. Takvi ovisnici najčešće nisu svjesni svojeg stanja ili si to ne žele priznati. U takvoj situaciji najbolje je potražiti pomoć od strane stručnih osoba koje su u medicini bave takvim problemima. Još više vjerujem da je tu djelotvorna Božja pomoć. Ipak, u svakom pogledu, prvi važan korak je priznanje takve činjenice od strane osobe koja je pogođena takvom ovisnošću. Smatra se da je učinjeno jako puno u času kad osoba sebi i drugima tu činjenicu prizna, odnosno kad prestane zatvarati oči pred istinom. Kad se to dogodi, može se djelotvorno krenuti u daljnje traženje pomoći bilo medicinske, bilo duhovne.

Slično je i s drugim ovisnicima. Posebno kad je riječ o drogi. Dok se pojedinac zavarava kako on zapravo nije ovisnik, kako se radi samo o povremenoj znatiželji; kako nije riječ o teškim drogama, već o tzv. lakšim drogama, on zatvara oči pred istinom. Kad pojedinac prihvati istinu o sebi i prizna da ne može sam, da je ovisnik, onda mu se može i pomoći. I opet jet u na djelu priznanje istine o sebi.

Možemo tako nizati razne situacije u kojima se često znamo zaplesti u klupko sitnih ili krupnijih laži sa svrhom da izbjegnemo neku neugodnost. Međutim, iskustvo nam govori kako je najbolje suočiti se s istinom i izići na svjetlo dana s istinom.

Isus je svjedočio za istinu. Često možemo naići na odlomke iz njegovih govora u kojima svojim učenicima i onima koji će na njegovu riječ povjerovati obećava Duha Svetoga.  Posebno često naziva ga Duhom Istine. On će nas upućivati u svu istinu; on će nam otkrivati puninu istine. Jer, istina će nas osloboditi. U istini doživljavamo puninu vlastite osobne jedinstvenosti i slobode – u trenutku kad se usudimo istini pogledati u oči; kad priznamo istinu i onda kad nam to nije u interesu: kad nam može naškoditi. U svakom slučaju, istina je ono što nam Isus stavlja na srce. Želi nas ohrabriti da budemo svjedoci za istinu i da nikad ne zatvaramo oči pred onim što je ispravno. To je uostalom bio glavni grijeh Isusovih protivnika. Zatvarali su oči pred očitim činjenicama i nastojali su uhvatiti Isusa da govori nešto što nije točno, da ne govori istinu. Kad mu to nisu mogli dokazati potražili su dva lažna svjedoka. Pod svaku cijenu su se željeli riješiti Isusa, jer im je smetala njegova jasnoća i istina. I nama je potreban Duh Sveti, Duh Istine. Treba nam hrabrosti i uvjerenja da istina i danas oslobađa. Đavao, najveći neprijatelj ljudskog spasenja, otac je laži od početka. Isus je raskrinkao njegove laži i dao život svoj za istinu. Hrabro je to posvjedio i pred Pilatom. Isus je Put, Istina i Život. Njega slijediti znači hoditi u svjetlu, živjeti u istini. Treba nam jakost, Duh Istine, za sve što nas u životu čeka na putu do vječnosti.