Duh Branitelj

Duh Branitelj

UOČI BLAGDANA DUHOVA

Zvjezdan Linić: ‘Bog svakodnevna tajna i objava’

Duh Branitelj

Isus je obećao svojim učenicima da ih neće ostaviti. Oni ga doduše ne mogu više zadržavati uza se onako kako su bili navikli za Isusova zemaljskog života. Neće ga gledati tjelesnim očima niti će moći svojom rukom dodirnuti njegovu. Ali, Isus ostaje prisutan na nov, uskrsnuli način. Takvu svoju uskrsnulu i trajnu prisutnost daje nam Isus po Duhu Svetome.

Svake godine slavimo blagdan Duhova, tj. blagdan Duha Svetoga. Isus taj Dar, Treću božansku osobu, voli zvati i Braniteljem. Obećava učenicima da ih neće ostaviti bez obrane, bespomoćne. U parnicama pred sudovima potreban nam je advokat, branitelj. Isus tim riječnikom govori i o Duhu Branitelju. Kad vas budu povlačili po sudovima radi Imena mojega, ne bojte se što ćete i kako govoriti: dat će vam Duh u onaj čas.

Dok su bili uz Isusa, Isus ih je branio, on je stajao iza njih, on ih je podržavao i ulijevao im sigurnost i nadu. Na osobit je način to bilo istaknuto u času kad su Isusa uhitili u Maslinskom vrtu. Tada je tražio od onih koji su došli po njega da njegove učenike puste na miru. Kada su farizeji prigovarali njegovim učenicima da ne peru ruke kako to traže rigorozni propisi u Židova, Isus ih je uzeo u obranu i protumačio im zašto oni tako čine; kada su ih napadali zbog toga što ne poste, dok učenici drugih učitelja poste, Isus ih opet uzima u obranu.

Ni sada ih neće ostaviti bez obrane. Njega nema na vidljiv način. Ali, po Duhu i u Duhu, bit će im još bliže; bit će s njima na svakom mjestu i u svim okolnostima, bit će u svakom trenutku intenzivno prisutan. To je tajna Duha Svetoga. Jednako će tako apostolima biti potrebna obrana u daljnjem životu i djelovanju. Djela apostolska govore o brojnim uhićenjima, istragama, utamnjičenjima, kaznama i progonstvima. Na kraju će apostoli biti ubijeni radi imena Isusova. Nije tu Branitelj zatajio, nego je Ljubav pobijedila. Isus im je dao hrabrosti i snage da se ni smrti više ne boje. Tajna vječnog života i vječne ljubavi jača je od strepnje pred smrću.

I nama treba Duh Branitelj. Treba nam Duh Sveti da se snađemo u pravednim težnjama da obranimo istinu i pravednu stvar. Treba nam Duh Sveti da se obranimo pred nepravdama ovoga svijeta. Treba nam na poseban način Duh Sveti, Duh Branitelj da nas neprestano brani od nas samih u brojnim slabostima, da nas brani od gluposti. Često smo skloni na mržnju uzvratiti mržnjom: treba nam Duh Branitelj da nas zaštiti od tog pogubnog instinkta mržnje. Skloni smo popustiti nagonskim željama za sebičnim užitkom: treba nam Duh Sveti, Duh Branitelj da nagoni ne ovladaju nama nego da mi vladamo njima i uređujemo ih po pravilima odgovornosti života i ljubavi. Treba nam Duh Sveti da nas obrani od naših zlih sklonosti, da nas obrani od naših sitničavosti i sebičnosti kako bi nam svima bilo ljepše. I nama ga je Isus obećao; i nama ga Isus daje. Molimo za Duha Svetog, Branitelja!