Darivanje srca i neprijateljima, to je novost Kristova evanđelja

Darivanje srca i neprijateljima, to je novost Kristova evanđelja

Papina propovijed

‘Darivanje srca i neprijateljima, to je novost Kristova evanđelja’

Samo s milosrdnim srcem možemo istinski slijediti Isusa, rekao je papa Franjo na jutarnjoj misi u Domu svete Marte. Sveti je Otac podsjetio kako kršćanski život nije samoodnosni život, već dar bez egoizma. Samo tako će biti moguće ljubiti vlastite neprijatelje, kako od nas traži Gospodin.

Papa se u homiliji usredotočio na odlomak iz Evanđelja po Luki, u kojem Gospodin naznačuje put ljubavi bez granica. Isus traži da ljubimo i molimo za one koji nam čine zlo. „To je istinsko sebedarje“ – rekao je papa Franjo – „darivanje srca i neprijateljima. U tome je novost Evanđelja.“ Kao kršćani, pozvani smo činiti dobro bez očekivanja bilo čega zauzvrat. „Evanđelje je novost. Novost koju je teško provesti. Ali znači ići za Isusom“ – naglasio je Papa.

Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Samo s milosrdnim srcem možemo činiti sve što nam Gospodin savjetuje. Kršćanski život je život koji izlazi iz samoga sebe i daje se drugome. Ljubav se ne vraća sama sebi, nije egoistična: daruje se – objasnio je papa Franjo i nastavio: Gospodin traži da opraštamo kako bi nama bilo oprošteno. „Svaki dan govorimo u Očenašu: ‘Oprosti nam kako i mi opraštamo.’ Ako ja ne opraštam, kako mogu moliti Oca: ‘Oprosti mi?’“

Moglo bi se prigovoriti kako je to ludost, kako postati kršćaninom znači na neki način prihvatiti ludost. „Da, na neki način“ – kazao je Papa, podsjećajući na ono što smo čuli od sv. Pavla, kako ludost križa nema ništa s mudrošću svijeta. „To znači odreći se lukavosti svijeta kako bi se činilo sve što Isus nalaže. I kada se sve zbroji, čini se da smo na gubitku“ – nastavio je papa Franjo i rekao:

„Ali to je Isusov put: velikodušnost, sebedarje bez mjere. I zbog toga je Isus došao na svijet i tako postupao. Biti kršćanin nije lako i ne možemo postati kršćani osim milošću Božjom“, istaknuo je Papa te nastavio: „Tu dolazi molitva koju trebamo svaki dan moliti: ‘Gospodine, daj mi milost da postanem dobar kršćanin, jer ja sâm to ne mogu napraviti.’ Činimo tako i molimo Gospodina za milost kako bismo shvatili što znači biti kršćaninom te za milost da nas učini kršćanima“ – potaknuo je na kraju Sveti Otac.