Božićna poruka i čestitka vladike Milana Stipić za Božić 2021.

Božićna poruka i čestitka vladike Milana Stipić za Božić 2021.
Božićna poruka i čestitka vladike Milana Stipić za Božić 2021.

Draga braćo i sestre u Kristu,

Sveti Praoci, Abraham, Mojsije, David i mnogi drugi, kao i naraštaji mnogih tražitelja Istine, nisu dočekali onaj radosni trenutak koji mi imamo priliku otajstveno proživljavati u radosnom blagdanu Božića, rođenja našega Gospoda i Spasitelja Isusa Krista. Na ovaj blagdan proslavljamo radost i uzvišenje čovjeka, a poniznost Boga koji, zbog silne ljubavi prema ljudima i svem stvorenom svijetu, napušta svoje božansko prijestolje na nebesima i uzima na sebe ljudsko tijelo te postaje jednim od nas. Ovo je bit i najveća dubina cijelokupne kršćanske vjere. Mi ne priznajemo boga osim onog Boga koji je bio u tijelu. Naš Bog je proživio u tijelu ljudski život i može suditi čovjeka na Sudnji dan jer je iskusio što znači biti čovjek.
Božić je, stoga, blagdan radosti za ljudski rod. To je blagdan obitelji jer se Bog rodio u obitelji, zajedništva jer je pokazao pravo zajedništvo i topline jer je betlehemska špilja ugrijana Božjom pristunošću te pruža radost svakom čovjeku i poziva sve u toplinu obiteljskoga doma. Obnovimo, braćo i sestre, svoje obitelji molitvom, dobrim djelima, međusobnom pažnjom i ljubavlju. Izgradimo narušeno povjerenje među ljudima. Molimo novoređnoga Krista da prosvijetli svojim Duhom ljude na vlasti, cijelu našu domovinu i sav svijetu. Neka prosvijetli i sve one koji imaju kako bi bili obzirni prema onima koji nemaju, neka utješi sve one koji su pogođeni bolešću i gubitkom svojih bližnjih. Bogu povjerimo svoje brige, križeve, žalosti i sve drugo što nas pritišće u ovim nimalo lakim vremenima i radujmo se novorođenome Kristu. On se rodio u Betlehemu, ali se rađa u svakome od nas. Kad sve nade nestanu, Krist, naša nada, nikad ne prestaje.

Našem biskupu u miru Nikoli, svima vama, braćo i sestre: vjernicima naše Križevačke eparhije, svećenicima, đakonima,  monasima, časnim sestrama, bogoslovima i te svim prijateljima i dobročiniteljima, želim od srca čestit i blagoslovljen Božić i radosno novu 2022. godinu.

KRIST SE RAĐA! SLAVITE GA!
HRISTOS RAŽDAJETSJA! SLAVITE JEGO!

+ Milan
biskup križevački