Blagovijest nam donosi mir i vidljivu Božju prisutnost

Blagovijest nam donosi mir i vidljivu Božju prisutnost

Blagovijest nam donosi mir i vidljivu Božju prisutnost

Blagdan Blagovijesti uvijek donosi mir svakom pojedinom vjerniku. To je ujedno blagdan Krista i blagdan Bogorodice. Naše vjerničko srce je posebno privrženo Isus Kristu i Presvetoj Bogorodici. Djevica iz Nazareta nama je osobito bliska. Na blagdan kada slavimo utjelovljenje Druge Božanske osobe – Sina Božjega mi vjernici u Žumberačkom vikarijatu sabrani u duhu promatramo Bogorodičinu tajanstvenu svetost. Svjesni smo da je naše znanje o Bogorodici ograničeno, ipak unatoč tome vjera koja je u nama teži jasnoći. Tu nam pomaže crkveno učiteljstvo.
Da bi ispravno razumjeli tajnu Božjeg utjelovljenja – Blagovijesti moramo biti svjesni da je to događaj u povijesti kojeg je na prvom mjestu ostvario Sveti Duh u suradnji s Djevicom iz Nazareta. Na blagdan Blagovijesti dakle Riječ postaje sinom Marijinim, a Marija postaje Majkom Božjom.
Po Bogorodici se dolazi od Izraela tj. izabranog naroda k Crkvi – zajednici onih koji vjeruju u Krista. Marija je od iskona trajno boravište Svetog Duha i Njoj pripada jedinstveno dostojanstvo u ljudskoj povijesti. Gdje je Sveti Duh i Bogorodica tu je i mir. Blagdanom Blagovijesti započinje vrijeme u kojem će ljudskom oku postati vidljiva Božja prisutnost na zemlji.