Biskupova Božićna poslanica 2022.

Biskupova Božićna poslanica 2022.

Biskupova Božićna poslanica 2022.

Draga braćo i sestre u Kristu,

Crkva na najsvečaniji način proslavlja Božić, veliku i radosnu svetkovinu Kristova rođenja. On, druga božanska Osoba, koji je jedan pod Presvete Trojice, u trenutku kad je Božja providnost to odredila, uzeo je na sebe ljudsko tijelo i rodio se od djevice, presvete Bogorodice Marije i postao čovjekom. Bog je naime postao jednim od nas. Ovo veliko otajstvo naziva se „Otajstvo utjelovljenja“.

Betlehemska špilja, zvijezda, pohod anđela i mudraca podsjećaju nas na to radosno Kristovo otajstvo utjelovljenja i dolaska na ovaj svijet. Međutim uz radost, ovo otajstvo prednavješćuje buduću muku i razapinjanje na križ. Kršćanski Bog, u kojega vjerujemo, ima iskustvo ljuskog života. Proživio je siromaštvo, prognaništvo, strah, mučenje i smrt, ali iskusio je i radost, veselje, ljudsko zajedništvo i život u obitelji, sve ono što oblikuje jedan ljudski život. Upravo na osnovi ovoga iskustva Bog nam je svima bizak i u potpunosti nas razumije. Stoga je naša kršćanska vjera zasnovana na ljubavi blizini i prijateljstvu između Boga i čovjeka. Sveti Petar Krizolog kaže: „Bog u tijelu donosi dostojanstvo čovjeku. Zašto si onda, čovječe, tako bezvrijedan u svojim očima, kad si tako dragocjen u Božjim?” Sin Božji rodio se u skromnosti i skrovitosti i na taj način pokazao da su svjetska moć i materijalno bogatstvo vrednote koje nemaju puno vrijednosti u Božjim očima. Skromnost, poniznost i jednostavnost su vrline koje Krist navješta od prvog dana svoga zemaljskog života. Poznati američki teolog i nadbiskup Fulton Sheen kaže: „Svijet je možda očekivao da će se Sin Božji roditi – ako se uopće trebao roditi – u gostinjcu. Štala bi bila posljednje mjesto na svijetu gdje bi Ga netko potražio. Božanstvo je uvijek tamo gdje se najmanje očekujte da ćete ga pronaći.”

Da bismo istinski doživjeli Božić potrebno je da se Krist rodi u našoj duši i da mi sami postanemo duhovna špilja u kojoj se utjelovio spasitelj. Tamo gdje je prisutan Krist, tamo nema zla i tame, tamo nema mržnje, zavisti i svađe, i tamo vlada radost i mir te se iscjeljuje svaka ljudska bol.

Braćo i sestre, proslavimo rođenje Kristovo u molitvi i zajedništvu. Pružite ruku mira i oprostite svima svako zlo. Okrijepite se svetom ispovijedi i pričešću. Spomenimo se u svojim molitvama svih onih koji su u potrebama i koji trpe, osobito naše braće i sestara u Ukrajini. Molimo za mir, za naše pretpostavljene vlasti i osobito za našu domovinu. Iduće godine vas pozivam da se posebno molite za duhovna zvanja i preporučam u molitve sve naše svećenike, đakone, monahe, časne sestre i sav duhovni podmladak. Također, konkretizirajmo svoju ljubav prema Bogu pa nemojmo zaboraviti siromahe, prognanike, starce, bolesnike, osamljenike, umirovljenike s malim mirovinama, kao i sve ostale koji su u teškom ekonomskom položaju. Otvorimo im i svoja srca i vrata svojih domova. Sjetimo se i naše braće i sestara koji žive na potresom pogođenim područjima, a domovi im još nisu obnovljeni. Samo ako smo suosjećajni i spremni svima pomoći, onda se možemo zvati istinskim kršćanima.

Našem biskupu u miru, gospodinu Nikoli, svim svećenicima, đakonima, monasima, časnim sestrama i bogoslovima, svom vjernom narodu naše Križevačke eparhije, kao i svim našim prijateljima i dobročiniteljima, želim čestit Božić i obilje Božjeg blagoslova u novoj 2023. godini.

+ Milan Stipić, biskup križevački

Božić, 2022.