Biskup Uzinić na proslavi Uspenija kod makedonskih grkokatolika

Biskup Uzinić na proslavi Uspenija kod makedonskih grkokatolika

Biskup Uzinić na proslavi Uspenija kod makedonskih grkokatolika

Strumica, (IKA) – Dubrovački biskup Mate Uzinić u pratnji generalnog vikara mons. dr. Petra Palića boravio je u Makedoniji uz svetkovinu Uznesenja Marijina (Uspenije na Presveta Bogorodica) koja se prema julijanskom kalendaru slavi 28. kolovoza. Svetu arhijerejsku liturgiju u katedrali Uznesenja Marijina u Strumici služio je apostolski egzarh u Makedoniji mons. dr. Kiro Stojanov, skopski biskup, a propovijedao je biskup Uzinić. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor pod vodstvom s. Tereze Stojkove. Istoga dana biskup Uzinić se vjernicima obratio i u rodnom mjestu biskupa Stojanova Radovu, a posjetio je i rodnu kuću Majke Terezije u Skopju. Navečer je u skopskoj katedrali predvodio euharistiju i propovijedao. 
U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 27. kolovoza, skopski i dubrovački biskup liturgiju su služili u župi u Novoj Maali, koja je također slavila svoju zaštitnicu. Na misi je propovijedao biskup Uzinić koji je, govoreći o svetkovni Uznesenja Marijina na nebo, kazao kako je to blagdan koji se odnosi na prošlost, ali radi toga da bi se svi usredotočili na budućnost koja je budućnost otkupljenih u nebu. Tumačeći misna čitanja istaknuo je tri različita načina kako kršćani žive svoj kršćanski život u sadašnjosti: jedni se, poput Marte iz evanđelja, brinu za ovozemaljske stvari i nemaju vremena za božanske, drugi se poput njezine sestre Marije brinu za duhovno, a ne vide potrebe ljudi oko sebe, a treći žive na pravi način, poput Blažene Djevice Marije, slušaju Božju Riječ, čuvaju je u srcu i žive. 
Vjernici, svećenici i biskupi prije mise su sudjelovali u procesiji oko crkve u kojoj je nošen Gospin kip, a u kojoj su sudjelovali i mladi u narodnim nošnjama. Biskup je tijekom slavlja blagoslovio novi križ podignut na otvorenom u dvorištu crkve. Na kraju je župnik o. Spaso Risov zahvalio biskupima na predvođenju slavlja i na propovijedi, kao i braći svećenicima i svim vjernicima koji su svojim sudjelovanjem pridonijeli svečanosti slavlja. 
Na putu prema Makedoniji u petak 26. rujna biskup Uzinić pohodio je Janjevo te u župnoj crkvi Sv. Nikole slavio s vjernicima euharistiju. Župnik don Matej Palić zahvalio je dubrovačkom biskupu na posjetu zajednici Janjevaca koji su i sami bili obradovani posjetom biskupa iz njihova Dubrovnika. Po povratku iz Makedonije dubrovački biskup je svratio u Prištinu gdje je s vjernicima u prištinskoj katedrali slavio euharistiju. 
Skopska biskupija i Apostolski egzarhat teritorijalno obuhvaćaju područje današnje Makedonije koje ima oko 20.000 vjernika. Katolika zapadnog obreda ima oko 5000, dok je 15.000 katolika istočnog obreda. Skopska biskupija je katoličko sjedište (nad)biskupa još iz prvih stoljeća kršćanstva, a kroz povijest je doživljavala različite turbulencije. Apostolski egzarhat za vjernike bizantskog obreda u Makedoniji uspostavljen je godine 2001., kao produžetak prijašnjeg vikarijata ukinutog 1923. godine. Tako da danas skopski biskup obnaša službu biskupa za katolike zapadnog obreda i egzarha za katolike istočnog obreda.

Biskup Uzinic u posjeti makednoskim grkokatolicima
Biskup Uzinić u posjeti makedonskim grkokatolicima
Bisup Uzninic sa makedonskim grkokatolicima
Biskup Uzinić s makedonskim grkokatolicima
Dubrovacki biskup Uzinic blagoslovio je novi kriz
Dubrovački biskup Uzinić blagoslovio je novi križ