Biskup Ivan predvodio središnje slavlje na Lovrenčevo u Vivodini, grkokatolička liturgija tradicionalno u jutarnjim satima

Biskup Ivan predvodio središnje slavlje na Lovrenčevo u Vivodini, grkokatolička liturgija tradicionalno u jutarnjim satima

Biskup Ivan predvodio središnje slavlje na Lovrenčevo u Vivodini, grkokatolička liturgija tradicionalno u jutarnjim satima
U nedjelju, 9. kolovoza i u ponedjeljak, 10. kolovoza 2015. proslavljen je sveti Lovro, zaštitnik vivodinske župe.

Na dan uoči nebeskog rođendana svetog Lovre na Vivodini misno slavlje započeli su u 9 sati braća grkokatolici, u 10 sati služena je sveta misa na slovenskom jeziku, a u 11 sati predvodio je koncelebriranu svetu misu pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško te podijelio šestorici krizmanika sakrament svete potvrde, te pritom istaknuo važnost nedjeljne svete mise i njegovanje vjere u životu kršćana.

Drugi dan Lovrenča, 10. kolovoza, svetu misu predvodio je vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac uz mnoštvo svećenika iz Ozaljsko-lipničkog i Karlovačkog dekanata. Kao dugogodišnji prijatelj domaćeg župnika Andrije Markača rado je prihvatio poziv da dođe na Vivodinu te već prvom rečenicom svoje propovijedi konstatirao da se broj vjernika smanjuje, ali da je sveti Lovro omilio mnogima te se tako svake godine sakupi ipak veliki broj ljudi.

Nadalje je kazao kako je sveti Lovro bio postojan u vjeri, živeći u vrijeme velikih progona kršćana, on se nije dao preplašiti i sačuvao je žar vjere u Krista koji je bio jači od siline vatre na kojoj su ga mučili. On nije svukao „kaput“, iako je imao priliku za to kao i brojni (ne)vjernici nakon Drugog svjetskog rata na našim područjima, ostao je postojan kao i mnogi kršćani koji su očuvali svoju vjeru unatoč svim problemima te postali mučenicima, a da nisu prolili svoju krv.
Nastavio je posvješćujući svima nama kako smo danas svjedoci optužbi protiv našeg blaženika Alojzija Stepinca iz „dobro poznate kuhinje“, ali da nam to samo učvršćuje vjeru u njegovu nevinost i u skorašnje proglašenje svetim te nam je upravo to poticaj i nada da ćemo se na ovim prostorima obdržati.

Hrvatskom narodu potrebna je sada velika „Oluja“ koja se zove Povratak Bogu ili Povratak vjeri, a to počinje molitvom u obiteljima. Danas nije lako biti kršćanin, to nam je posvjedočio i blaženik Ivan Merz, ali se isplati ne bojati se biti kršćanin.

Problem današnjice je, upozorio nas je biskup Jezerinac, život mladih koji se ne žele crkveno vjenčati, koji time izbjegavaju život a to je smrt hrvatskog naroda! Danas volimo više pse i mačke nego djecu! Završio je svoju homiliju pozivajući se da se svi nadahnjujmo vjerom svetog Lovre kojemu su se utjecali mnogi vivodinski naraštaji koji su ostali na rodnoj grudi, ali isto tako i mnogi koje je politička i gospodarska situacija natjerala trbuhom za kruhom, ali su unatoč svemu ostali vjerni i danas rado dolaze i pohađaju svoju rodnu vivodinsku grudu.

Kao i svake godine tako su i ove mnogi iseljenici diljem svijeta, a ponajviše iz Kanade i iz Australije podredili svoje godišnje odmore svetkovini svetog Lovre te svojom nazočnošću uveličali sliku Lovrenča iz Vivodine.

Neka nas doista sveti Lovro blagoslovi s visina i pomogne nam da unatoč svemu možemo biti radosni poput njega što smijemo biti Kristovi!