Ako svećenik nije milosrdan, u ispovjedaonici čini zlo

Ako svećenik nije milosrdan, u ispovjedaonici čini zlo

Ako svećenik nije milosrdan, u ispovjedaonici čini zlo
Ako ne znaš oprostiti, onda nisi kršćanin. Možeš biti dobar čovjek, dobra žena… Ali ne činiš ono što je Gospodin učinio. Isto tako, ako ne oprostiš, od Gospodina ne možeš dobiti mir, njegovo oproštenje.

O miru i pomirbi govorio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je osudio one koji proizvode oružje da se ubija u ratovima, a pozvao je vjernike da se čuvaju sukoba u kršćanskim zajednicama; svećenike je pak potaknuo da budu milosrdni kao što je Isus milosrdan.

Isus je knez mira jer rađa mir u našim srcima. Osvrćući se na današnja misna čitanja, a govoreći o miru i pomirbi, Sveti se Otac upitao zahvaljujemo li dovoljno za dar mira koji smo primili od Isusa. Mir je ponuđen, ali nije prihvaćen. Gledajući televizijske dnevnike i čitajući novine svaki dan vidimo ratovanje, uništavanja, mržnje, neprijateljstava – primijetio je Papa.

Neki muškarci i žene vrlo mnogo rade proizvodeći oružje za ubijanje, koje je u konačnici obliveno krvlju nevinoga naroda. Ratovi dakle postoje, također i pripreme za ratovanje, proizvodi se oružje da se ubija ljude. Rat uništava i obara, a mir spašava i omogućuje život i rast – ustvrdio je papa Franjo.

Ipak, dodao je Papa, rat nije samo to što vidimo na televiziji, rata ima i u našim kršćanskim zajednicama, među nama. Današnja nam liturgija daje ovaj savjet: Izmirite se među sobom. Praštanje je dakle ključna riječ. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi praštajte – istaknuo je Sveti Otac te dodao:

Ako ne znaš oprostiti, onda nisi kršćanin. Možeš biti dobar čovjek, dobra žena… Ali ne činiš ono što je Gospodin učinio. Isto tako, ako ne oprostiš, od Gospodina ne možeš dobiti mir, njegovo oproštenje. A svaki dan u Očenašu molimo: oprosti nam kako i mi opraštamo… To je dakle uvjet. Uvjetujemo Boga da nam oprosti, kako i mi opraštamo. Jesu li to prazne riječi, poput riječi poznate pjesme, koju je, čini mi se, Mina pjevala … Parole! Kao što je Gospodin vama oprostio, činite i vi tako – potaknuo je Papa.

Hrabre žene i hrabri muškarci
Potrebna je „kršćanska strpljivost“, nastavio je Papa. Koliko u našem svijetu ima hrabrih žena, koje trpe radi dobra obitelji, podnose neugodnosti i nepravde svoje djece: podnose i idu naprijed s obitelji. Koliko u našem kršćanskom narodu ima hrabrih muškaraca, koji rano ustaju i idu na posao, često nepravedan i loše plaćen, kako bi se navečer vratili kući i uzdržavali svoju ženu i djecu? Oni su pravedni. Ali ima i onih čiji jezik radi, koji dakle vode rat, jer jezik uništava, ratuje. Ima još jedna ključna riječ, koju Isus izgovara, a to je milosrđe. Važno je razumjeti druge i ne osuđivati ih – kazao je Papa.

Bog Otac je vrlo milosrdan, uvijek oprašta, uvijek želi s nama biti u miru. Ali ako ti nisi milosrdan, onda bi i Gospodin s tobom mogao biti nemilosrdan, jer sudit će nam se istom mjerom kakvom sudimo. Ako si svećenik, a ne osjećaš se milosrdnim, reci svom biskupi da te stavi u upravu; zaboga, nemoj ulaziti u ispovjedaonicu. Ako svećenik nije milosrdan, u ispovjedaonici čini zlo. Batina narod – ustvrdio je Papa dodajući:

Ma, Oče, milosrdan sam, ali sam malo nervozan. To može biti istina… A prije nego ideš u ispovjedaonicu, hodi liječniku da ti da tabletu za smirenje, ali budi milosrdan… I među sobom trebamo biti milosrdni. On je učinio to i to… a što sam ja učinio? On je veći grješnik od mene! Tko pak može reći da je drugi veći grješnik od njega? Nitko od nas to ne može reći, jer samo Bog to zna – kazao je Papa.

Kao što uči sveti Pavao, valja se zaodjenuti „osjećajima nježnosti, dobrote, poniznosti, blagosti i velikodušnosti“. To je kršćanski stil, kojim je Gospodin učinio mir i pomirbu, a ne oholost, osuda i ogovaranje drugih. Neka nam Gospodin udijeli milost da se uzajamno podnosimo, da praštamo, da budemo milosrdni, kao što je Gospodin milosrdan s nama – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net