USPENIJE PRESVETE BOGORODICE – VELIKA MAŠA

USPENIJE PRESVETE BOGORODICE – VELIKA MAŠA

„ Veličamo te, neoskvrnjena Majko Krista Boga našega, i slavimo tvoje slavno uznesenje.“ (Veličanje na Jutrenjoj)

Uspenije Presvete Bogorodice na nebo je blagdan koji se slavi 15. kolovoza a po starom Julijanskom kalendaru ovaj blagadan pada 13 dana kasnije tj. 28. kolovoza. Liturgijski kult Presvete Bogorodice počinje poslje Efeškog sabora 431. godine kada je proglašena crkvena dogma o tome da je majka Isusova Bogorodica. Tako i crkveni pisci nakon četvrtog stoljeća počinju pisati o posljednjim trenucima njezinog života na zemlji. Krajem sedmog i početkom osmoga stoljeća crkveni oci sve više svraćaju pozornost ne samo na čudesno uznesenje Presvete Bogorodice već i na njeno uznesenje dušom i tijelom na nebo.
Uspenije Presvete Bogorodice na nebo najcjelovitije nam prikazuje ikona Uspenija. Na ikoni centralnu ulogu zauzima položeno tjelo Presvete Bogorodice nad kojim stoji Spasitelj svijeta. Oko tijela Presvete Bogorodice nalaze se apostoli, koji su kako znamo iz crkvene predaje i apokrifnih spisa na čudesan način, bili dovedeni na ovozemni oproštaj sa Majkom Božjom. Pored apostola, tu su i drugi ljudi koji su bili prisutni na pogrebnoj procesiji.
Također, na ikoni vidimo i jednoga čovjeka kome je anđeo Božji odsjekao ruke. To je židovski svećenik, Atonij, koji je u pogrebnoj procesiji htio oskvrnuti tijelo Presvete Bogorodice tako što je namjeravao prevrnuti lijes, sveto tijelo u kome je prebivao i sam Bog kada se iz ljubavi prema svakom čovjeku utjelovio. Kada je zločesti čovjek pružio ruke s namjerom da prevrne Bogorodičin lijes , anđeo Gospodnji odsjekao mu je ruke i nakon toga on je istinski povjerovao da je Presveta Bogorodica uistinu Majka Božja i apostoli su ga ozdravili. Na samom vrhu ikone vidimo Presvetu Bogorodicu koja u slavi sjedi na prijestolju raširenih ruku, što je simbol njezinog neprestanog zastupništva sviju nas pred Bogom. Istaknimo da prema crkvenom učiteljstvu Presvta Bogorodica u trenutku svoga začeća bijaše pošteđena istočnog grijha i prema Božjem promislu njezino tijelo u trenutku smti bijaše izuzeto raspadljivoti već bijaše na otajstveni način uzneseno na nebo.
Uspenije Presvete Bogorodice na nebo je bladgan koji svakome treba biti svjetlo u tami. Presveta Bogorodica, živjela je neporočni životom i kao takvu Bog ju je slavno uznio na nebo i dušom i tijelom. Svaki kršćanin pozvan je svoj život usmjeriti prema tom idealu uznesenja na nebo, jer svaki od nas na to je i pozvan, i tako svoj ovozemaljski život proživjeti. Molimo Presvetu Bogorodicu, koja je naša nebeska Majka, zagovor pred Bogom da naš životni put bude put spasenja i da svi naši padovi i usponi u ovom životu, budu nam na radost i veselje u vječnom životu u Carstvu Nebeskom.
„U porodu si, Bogorodice, sačuvala djevičanstvo, a po smrti nisi ostavila svijet. Preselila si se k Životu, jer si Majka Života, i svojim molitvama izbavljaš od smrti duše naše.“ (Tropar Uznesenja Presvete Bogorodice na nebo, glas 1.)
„Bogorodicu, koja se bez prestanka za nas moli, i koja je u zagovaranju postojana nada, ni grob ni smrt nisu mogli za sebe zadržati: Jer tebe je kao Majku Života prenio u život Onaj koji se u tvom vazda djevičanskom krilu nastanio.“ (Kondak Uznesenja Presvete Bogorodice na nebo, glas 2.)