Sveti Antun Pustinjak

Sveti Antun Pustinjak

Sveti Antun Pustinjak

Počastimo Antonija anđela na zemlji i čovjeka na nebu, ukras svijeta, nasladu dobara i vrlina, pohvalu isposnika. Zasađen u domu Božjem, procvjeta poput pravednika i kao cedar u pustinji umnoži stado Kristovih duhovnih ovaca u svetosti i istini.

Sveti oče, poslušavši glas evanđelja Gospodnjega, ostavio si svijet ne držeći ništa do bogatstva i slave. Zato si svima klicao: uzljubite Boga i naći ćete vječnu milost. Ništa ne pretpostavljajte ljubavi njegovoj, da kada dođe u slavi svojoj nađete mir sa svima svetima. Po njegovima molitvama, Kriste bože, sačuvaj i spasi duše naše. Štujemo te kao vođu monaha, oče naš Antune, jer tvojom stazom naučismo pravo hodati. Blažen si jer si u Kristu služio i sotonsku si silu razobličio, sugovorniče anđela i sugovorniče Pavla iz Tebe, s njim moli Gospoda da pomiluje duše naše. Raduj se predvodniče i nepobjedivi poborniče isposnika! Iskorijenio si strasti i muževno si se protivio napadima demonskim i razobličio si njihovu nemoć. Pokazao si nepobjedivu silu i djelovanje križa Spasova. Njome opasan, pobijedio si sve koji odbacuju Kristovo božansko objavljenje u tijelu. Njega moli da daruje dušama našim obilje milosti. Isposnika Gospodnjega pjesmama počastimo jer sve navale strasti uistinu umrtvi tvrdim uzdržanjem i strpljivošću, posramivši veoma napasnika i svu njegovu gordost. Moli se i sada Gospodu da pomiluje naše duše.

Sveti Antun Pustinjak (17. siječnja) rođen je u Egiptu (4. st.) od bogatih kršćanskih roditelja. Nakon njihove smrti, kada je Antunu bilo 18 godina, njegov se duh odjednom promijenio, te porazdijeli svoje imanje siromasima, uze štap u ruke i pridruži se skupini samotnika u pustinji. Sav njegov daljnji život bio je posvećen odricanju i duhovnom rastu. Dvadeset je godina živio u nekoj ruševini pokraj Nila i ondje se trsio da svlada sve tjelesne slabosti i živi samo za Boga. njegova borba protiv napasti, koje on naziva ‘demonima’, predmet je mnogih umjetničkih djela. kad se vratio iz svoje samoće, bio je već stekao veliku duhovnu snagu tako da su mnogi dolazili k njemu da žive pod njegovim vodstvom. U dobi od 90 godina zaputi se potražiti Pavla Pustinjaka. Na svom putu naiđe na mnoge kušnje koje znakom križa otjera. Dva starca od tada zajednički žive u pustinji do Pavlove smrti, kada se Antun vrati u ranije boravište, gdje proživi još 14 godina. Smrt ga je zatekla u dobi od 105 godina. Sveti Antun smatra se ocem monaštva. Prikazuje ga se obično s kukuljicom i monaškim habitom.

Ikona Svetog Antuna

 

Bdijenje uz moći Svetog Antuna

 

 

 

 

 

 

 

Moći sv. Antuna Velikoga čuvaju se u gradu Veroia u Grčkoj
Moćnik s relikvijama Svetog Antuna Velikog ili Pustinjaka u Veroi