Pravoslavna ikona pred kojom se molio papa Ivan Pavao II.

Pravoslavna ikona pred kojom se molio papa Ivan Pavao II.

Pravoslavna ikona pred kojom se molio papa Ivan Pavao II.

U ruskom gradu Kazanu devetogodišnjoj djevojčici Matroni dne 8. srpnja 1579. javila se Presveta Bogorodica te joj kazala gdje se nalazi ikona. Kasnije se djevojčica Matrona zamonašila u jednom manastiru. Jedan zapis iz tog vremena bilježi: “Ne javi se Vladičica vlasteli, ni velemožu, ni bogatašu, ni mudrom starcu, nego neukoj djevojčici Matroni”. Kada je ikona nakon čudesnog pronalaska predana metropolitu isti je odredio molitveno okupljanje naroda i svećenstva i prolazak procesije s ikonom. Prilikom nošenja u litiji (procesiji) povorku su slijedila i dva slijepca koji su pratili svjetinu naravno ništa ne sluteći da su oni izabrani da se na njima pokaže čudo Bogorodičino. Hodajući uz pomoć bližnjih slijepci su nenadano progledali što je bilo prvo čudo Kazanske Bogorodice. Od 16. stoljeća do 20. dogodila su se nebrojena čuda i izlječenja pred čudotvornom ikonom. No ikona je 1904. godine ukradena iz hrama u Kazanu, prvenstveno zbog skupocjenog okvira kojim je bila okovana. Određeno vrijeme nije se znalo gdje je ikona završila i kome je prodana. Nakon nekoliko desetljeća, godine 1959., ruski arhiepiskop Ioan ušao je u trag ikoni te ju je odlučio otkupiti od jednog američkog kolekcionara. U tu svrhu započeo je prikupljati novac kod ruskih emigranata. Međutim ikonu su htjeli posjedovati i ruski katolici te su se u tom cilju povezali sa utjecajnom i financijski snažnom organizacijom Plava vojska naše Gospe Fatimske (Blue army of our Lady of Fatima). Ova organizacija uspjela je 1970. u New Yorku otkupiti ikonu Kazanske Bogorodice. Nakon kupnje čudotvorna ikona donesena je u Fatimu i tu ju je blagoslovio biskup Andrey Katkov. Godine 1993. čudotvornu ikonu Kazanske Bogorodice preuzeo je papa Ivan Pavao II. te ju pohranio u svojoj radnoj sobi. Narednih jedanaest godina ova ikona nalazila se u papinskim odajama, a onda je u Vatikanu odlučeno da se svetinja vrati Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Prije predaje papa Ivan Pavao II. kazao je o ikoni Kazanske Bogorodice slijedeće riječi: “Pronašla je svoj dom samnom i pratila je moju dnevnu službu Crkvi svojim majčinskim pogledom”. Dne 28. kolovoza 2004., ikonu je u ruskom patrijarhu Alekseju predao kardinal Valter Kasper.

Put čudotvorne ikone Kazanske Bogorodice zaista je poseban. Od ruskog Kazana, preko Europe i Amerike, pa sve do Fatime i Rima pa nazad u Rusiju. Ikona kao da je na poseban način povezala svijet, stoljećima su je štovali pobožni ruski vjernici, dvadeset i tri godine boravila je u velikom katoličkom marijanskom svetištu u Fatimi, jedanaest godina nalazila se u samom Vatikanu i pred njom se molio danas sveti Ivan Pavao II., konačno 2004. godine vratila se u svoju domovinu. U vrijeme intenzivnog približavanja Katoličke i Pravoslavne crkve replika ikone Kazanske Bogorodice bila je postavljena i na Kubi u prostoriji gdje su se susreli Papa Franjo i patrijarh Kiril. Ikona čiji je velili štovatelj bio sveti Ivan Pavao II. zaista ujedinjuje kršćansku braću u zajedničkoj molitvi Vladičici.

Kapela Kazanske Bogorodice u Fatimi
Kapela Kazanske Bogorodice u Fatimi
KAZANSKA BOGORODICA
Kazanska Bogorodica
Papa Ivan Pavao II i predsjednik Putin ispred orginalane ikone Kazanske u Rimu
Papa Ivan Pavao II i predsjednik Putin ispred originalne ikone Kazanske u Rimu
Pope Francis, sitting left, and Russian Orthodox Patriarch Kirill speak during the signing of a joint declaration on religious unity in Havana, Cuba, Friday, Feb. 12, 2016. The two religious leaders met for the first-ever papal meeting, a historic development in the 1,000-year schism within Christianity. " (Ismael Francisco/Cubadebate via AP)
Susret Franje i Kirila ispred ikone Kazanske Bogorodice na Kubi
Povratak ikone u Rusiju
Predaja ikone ruskom Patrijarhu
Predaja ikone ruskom Patrijarhu