Papa predvodio središnje misno slavlje na Cipru: Izađimo iz sebe i postanimo hrabri Kristovi svjedoci

Papa predvodio središnje misno slavlje na Cipru: Izađimo iz sebe i postanimo hrabri Kristovi svjedoci

Papa predvodio središnje misno slavlje na Cipru: Izađimo iz sebe i postanimo hrabri Kristovi svjedoci

Papa je upozorio da danas imamo svojevrsnu sljepoću u srcima i često smo kao dvojica slijepaca iz Evanđelja uronjeni u tamu života. Često bismo radije ostali zatvoreni u sebi, sami u tami, sažalijevajući se, mireći se s tugom kao pratiteljicom. A upravo suprotno – moramo poći Isusu i dati mu šansu da nam izlijeći srca
Papa Franjo predvodio je u petak 3. prosinca na GSP stadionu u Nikoziji misno slavlje s oko 10.000 katolika, poručivši da se „samo zajedno možemo izliječiti od zasljepljujuće tame”, prenosi Vatican News.

Tumačeći u homiliji Evanđelje po Mateju u kojem dva slijepca, vjerujući Gospodinu, ozdravljaju, Papa je istaknuo da „nam oni mogu u došašću pomoći dobrodošlicom dočekati Krista”. Prvi je korak pritom što su tražili Krista za izlječenje i premda ga nisu mogli vidjeti čuli su njegov glas i pratili korake. Vjerovali su Isusu i pratili ga, shvativši da je u tami povijesti On svjetlo koje rasvjetljuje noć srca i svijeta. Papa je upozorio da danas imamo svojevrsnu sljepoću u srcima i često smo kao dvojica slijepaca iz Evanđelja uronjeni u tamu života. Često bismo radije ostali zatvoreni u sebi, sami u tami, sažalijevajući se, mireći se s tugom kao pratiteljicom. A upravo suprotno – moramo poći Isusu i dati mu šansu da nam izlijeći srca, poručio je Papa.

Sljedeći im je korak bio podijeliti bol. Zajedno su potražili pomoć, istaknuo je Papa. To je jasni znak kršćanskoga života i obilježje crkvenoga duha – misliti, govoriti, djelovati kao „mi”, odbacujući individualizam i osjećaj samodostatnosti koji zarazi srce. Stoga nas ta dvojica slijepaca mogu mnogo toga naučiti jer svaki od nas je slijep na neki način kao rezultat grijeha, što nas „sprečava ‘vidjeti’ Boga kao našega oca i jedni druge kao braću i sestre”, upozorio je papa Franjo. Taj grijeh iskrivljuje stvarnost, no ako svoju nutarnju sljepoću nosimo sami može nas shrvati. Moramo stati jedni pokraj drugih da bismo podijelili bol i suočili se zajedno s putom koji je nam predstoji. Pred našom unutrašnjom tamom i izazovima koji su pred Crkvom i društvom pozvani smo obnoviti osjećaj bratstva, poručio je Papa i dodao: „Ako ostanemo podijeljeni nikada se nećemo potpuno izliječiti od sljepoće. Iscjeljenje se događa kada zajedno nosimo bol, kada se zajedno suočavamo s problemima, kada se slušamo i razgovaramo”.

Treći i posljednji korak je radosno naviještanje Radosne vijesti. Nakon što je Isus dvojici slijepaca povratio vid, oni „razniješe glas o njemu po svem onom kraju”. Pomalo ironično, jer Isus im je rekao da o tome ne govore – Pazite da nitko ne dozna! A oni su učinili upravo suprotno, jer nisu mogli sakriti svoje oduševljenje zbog izlječenja i radost zbog susreta s Isusom, a to je još jedno izričito obilježje kršćana, istaknuo je Papa. Na kraju homilije Papa je još jednom zahvalio okupljenima na stadionu što žive radost, osloboditeljsku poruku Evanđelja, i ohrabrio ih da nastave tim putem, osobito misleći na migrante u potrazi za boljim životom. „Kao dvojica slijepca iz Evanđelja još jednom susretnimo Isusa i izađimo iz sebe postajući hrabri Kristovi svjedoci svima koje susrećemo”, pozvao je papa Franjo.

Latinski jeruzalemski patrijarh nadbiskup Pierbattista Pizzaballa pozdravio je Papu na početku mise, još jednom podsjetivši da Cipar nosi rane Europe i Bliskog istoka, usto i rane političke i vojne podjele, ali i religijskih razlika. No ipak može biti uzor jedinstva i sklada, susreta i istinskoga prijateljstva. Od 850 tisuća stanovnika na Cipru, katolika je 4.47 %, okupljeni u jednoj biskupiji sa 16 župa i još jednim pastoralnim sjedištem. Na Cipru djeluju jedan biskup, 46 svećenika, trojica trajnih đakona, osmorica redovničke braće, 45 redovnica, 230 misionara laika, 50 katehista i dva bogoslova. Katolička Crkva na Cipru i u Grčkoj upravlja s ukupno 40-ak osnovnih i srednjih škola, jednom bolnicom, desetak domova, savjetovališta i centara za socijalnu skrb te s još 30 drugih institucija.

U poslijepodnevnom dijelu drugoga dana Papina pohoda Cipru u 16 sati slijedi ekumenska molitva s migrantima u župnoj crkvi Sv. križa.