Papa o Don Boscu: Uči nas biti na prvoj crti borbe za mlade, a ne stajati prekriženih ruku

Papa o Don Boscu: Uči nas biti na prvoj crti borbe za mlade, a ne stajati prekriženih ruku

Papa o Don Boscu: Uči nas biti na prvoj crti borbe za mlade, a ne stajati prekriženih ruku

U prigodi dvjestote obljetnice rođenja svetoga Don Bosca, Papa je Franjo uputio pismo vrhovnom poglavaru salezijanca, don Ángelu Fernándezu Artime-u, kako bi Bogu zahvalio na daru Sveca mladih, „podsjetio na bitne sastavnice duhovne i pastoralne ostavštine Don Bosca te potaknuo da ju se odvažno živi“.
Don Bosco nas u prvom redu uči da ne stojimo prekriženih ruku, nego da budemo na prvoj crti kako bi mladima ponudili cjeloviti odgoj, koji će obuhvatiti čitavu osobu – piše Sveti Otac vrhovnom poglavaru salezijanaca, povodom dvjestote obljetnice rođenja svetoga Don Bosca. Papa primjećuje kako su se Italija i Europa promijenile u ova dva stoljeća, ali da se nije promijenila duša mladih jer i danas su „mladići i djevojke otvoreni životu i susretu s Bogom i s drugima“. Dok istodobno mnogima prijeti obeshrabrenje, duhovna slabokrvnost i odbacivanje“ – stoji u pismu.

Don Boscova je pedagogija, ističe nadalje Papa, ljubaznost, a upozorava na potrebu da se „ljubav odgojitelja očituje u stvarnim i učinkovitim gestama“. U pismu se također naglašava Don Boscovo predanje Bogu „u žurbi za spas duša“, posebice mladih, „što ga je poticalo da izađe i usvoji hrabre odluke: odluku da se posveti siromašnim mladima, s nakanom da ostvari mnogostran pokret siromašnih za siromašne“.

I danas se, nastavlja Sveti Otac, salezijanska obitelj otvara novim odgojnim i misijskim izazovima, ide putovima novih sredstava društvene komunikacije i višekulturalnoga odgoja u narodima različitih religija, u državama u razvoju, u zemljama useljavanja. Uostalom, primjećuje Papa, „torinski su izazovi XIX. stoljeća poprimili globalne dimenzije: idolopoklonstvo novca, nepravda koja rađa nasilje, ideološka kolonizacija i kulturalni izazovi povezani s gradskim kontekstima“. Papa je stoga pozvao salezijance da karizmatsku kreativnost obnove u odgojnim ustanovama i izvan njih.

Neka vam Don Bosco pomogne da ne iznevjerite duboke čežnje mladih: „potrebu za životom, otvaranje, radost, slobodu, budućnost; želju da surađuju u izgradnji pravednijega i bratskoga svijeta, da sudjeluju u razvoju za sve narode, u zaštiti prirode i životnih sredina“. Papa dakle poziva salezijance da mlade prate u traženju sklada između vjere, kulture i života, te u trenutcima kada se donose odgovorne odluke, kada se nastoji tumačiti složenu stvarnost“.

Papa salezijance podsjeća na dva zadatka: prvi je potreba za odgojem mladih, prema kršćanskoj antropologiji, zagovor  novih sredstava komunikacije i društvenih mreža; drugi je pak promicati oblike društvenoga dobrovoljstva, ne uzmičući pred ideologijama kojima su tržište i proizvodnja važnije od dostojanstva osobe i od vrijednosti rada.

Papa podsjeća na „odgojnu hitnost“ Benedikta XVI., a poziva Salezijansku obitelj da promiče učinkovit savez između raznih odgojnih agencija, vjerskih i laičkih, kako bi s različitim karizmama, pomogli mladeži na raznim kontinentima, uključujući obitelji „jer se bez valjanog obiteljskoga pastorala ne može ostvariti ni učinkovit pastoral mladih“.

Papa ističe kako su odrasli pozvani strpljivo slušati mlade, shvatiti njihove nemire i želje, naučiti s njima razgovarati jezikom koji oni razumiju. Velika su očekivanja Crkve glede skrbi za mlade; prihvatite dakle baštinu svoga utemeljitelja kako biste s mladima razgovarali i djelovali za mlade – zaključio je papa Franjo.

RV | Bitno.net