Papa: Nitko nije apsolutni vlasnik dobara, već upravitelj

Papa: Nitko nije apsolutni vlasnik dobara, već upravitelj

Papa: Nitko nije apsolutni vlasnik dobara, već upravitelj

‘Ne ukradi!’, sedma je zapovijed o kojoj je Sveti Otac govorio na općoj audijenciji koja je održana 7. studenog na trgu sv. Petra u Rimu.

– Slušajući ovu zapovijed mislimo na krađu i na poštivanje tuđeg vlasništva. Ne postoji kultura u kojoj su krađa i malverzacija zakonite. Ljudska senzibilnost je vrlo osjetljiva na obranu posjeda, rekao je papa Franjo na početku kateheze.
 
Istakao je kako je važno ovu zapovijed razmotriti i kroz širi aspekt, fokusirajući se na vlasništvo imovine u svjetlu kršćanske mudrosti.
 
U socijalnom nauku Crkve govori se o univerzalnom odredištu dobara. No što to znači? Katekizam kaže ovako: ‘U početku, Bog je zemlju i njezina blaga povjerio zajedničkom upravljanju čovječanstva, da se ono za nju brine, da njome svojim radom zagospodari i uživa njezine plodove. Dobra stvorenog svijeta namijenjena su cijelomu ljudskom rodu’.
 
– Providnost nije stvorila svijet serijskim redom. Postoje razlike, različiti uvjeti i na taj se način može živjeti pomažući jedni drugima. Svijet je bogat izvorima da bi mogao svima osigurati osnovna dobra. Ipak mnogi žive u zastrašujućoj neimaštini a resursi, korišteni bez kriterija, se uništavaju. Ali svijet je jedan!, snažno je naglasio Papa.
 
Čovječanstvo je samo jedno!
 
– Na svijetu ima gladi ne zato što nema hrane! Dapače, zbog potreba tržišta se hrana uništava, hrana se baca. Ono što nedostaje je slobodno i dalekovidno poduzetništvo, koje će osigurati adekvatnu proizvodnju i dugoročno planiranje, koje će osigurati pravedniju raspodjelu, rekao ja papa Franjo.
 
Posjedovanje nekog dobra pripada onome tko je upravitelj Providnosti
 
– Posjedovanje je odgovornost, i svako dobro koje je oduzeto logici Božje Providnosti izdaja je u svom najdubljem smislu. Nitko nije apsolutni vlasnik dobara, već upravitelj, vrlo je jasno naglasio Papa.
 
Uz to je još jednom istakao da je istina ono što narodna izreka kaže: ‘đavao ulazi kroz džepove’. Zatim preko novca uvlači se umišljenost, potom oholost i nadmenost.
 
– Ono što uistinu posjedujem je ono što znam dati. Ako ne znam darovati nešto to znači da ta stvar posjeduje mene i ima moć nadamnom i zarobljuje me. Posjedovanje dobara je prilika kako bi ih kreativno umnožili te velikodušno koristili. Na taj način možemo rasti u ljubavi i slobodi. Krist, iako je bio Bog nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe ‘oplijeni’ da se mi njegovim siromaštvom obogatimo. Raspeti Čovjek platio je za sve cijenu neprocjenjivu od strane Boga Oca, koji je bogat milosrđem, istaknuo je Sveti Otac.
 
Svoju katehezu Papa je završio snažnom porukom kojoj je zaključio temu današnje kateheze o 7. Božjoj zapovjedi rekavši da ono što nas čini bogatima nisu dobra već ljubav.
 
– ‘Ne ukradi’ znači: ljubi onime što posjeduješ, koristi svoja sredstva kako bi ljubili onako kako možemo. tako naš život ne postaje vrijeme u kojem posjedujemo već u kojem ljubimo, ustvrdio je papa Franjo.