OBRAĆANJE U PRIGODI SUSRETA OBITELJI

OBRAĆANJE U PRIGODI SUSRETA OBITELJI

OBRAĆANJE U PRIGODI SUSRETA OBITELJI
Koretići-Žumberak, 9. rujna 2017.

Hvaljen Isus i Marija!
Poštovane i drage obitelji žumberačkog vikarijata! Poštovani svećenici od kojih većina također živi obiteljskim životom! Sretan sam što vam se mogu obratiti na ovom mjestu koje postavljanjem ovog spomen-obilježja postaje znakovito bivajući trajni podsjetnik na Godinu obitelji, ali i da se obitelji uvijek mogu uteći Majci Božjoj za zagovor i zaštitu. Koristim prigodu prenijeti vam pozdrave dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, praćene njegovom iskrenom željom da ovaj susret bude plodonosan na samo na današnji dan nego da se dobri plodovi očituju i ubuduće u vašim obiteljima i župnim zajednicama. Ujedno na sve vas zaziva Božji blagoslov.
Nadalje, želim zahvaliti ocu Danielu Vranešiću na pozivu i mogućnosti da danas sa svojom obitelji dođem ovamo u srce Žumberka i doživim sa svima vama zajedništvo u liturgiji, za stolom, u pjesmi i igri. Valja odmah istaknuti da se ovaj vaš Susret zapravo jako lijepo uklapa u širi kontekst Drugog ciklusa obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj od 2016. do 2018. godine posvećenog temi „Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja“, a koji će svoj vrhunac imati u Trećem nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 15. i 16. rujna 2018.
Drage obitelji, iz poticajnog pisma koje su vam uputili vaši svećenici vjerujem da se uspjeli iščitati ključne riječi: komunikacija i molitva u obiteljima, solidarnost i pomoć unutar obitelji, ali i izvan nje. Nedvojbeno, one su važne za opstanak suvremenih kršćanskih obitelji suočenih sa sve brojnijim i sve većim izazovima. No o tim riječima nije dovoljno samo pročitati u kakvom pismu već ih treba živjeti, što u današnje vrijeme nije nimalo lako. To znam i iz svoga vlastitog iskustva kao suprug i otac četvero djece. Korisno je podsjetiti i na učestale preporuka pape Franje da se tri ključne riječi (MOLIM, HVALA i OPROSTI) svaki dan višekratno govore u obiteljima. U nas se dodaje i četvrta riječ IZVOLI pa ih nazivamo četiri čarobne riječi i učimo o njima još u vrtićkoj dobi. A koliko su one uistinu zastupljene u našoj obiteljskog svagdašnjici pitanje je koje si moramo postaviti i na njega dati iskren odgovor?
Još je jedna riječ koju bi svakako trebalo spomenuti, jest RADOST, plod Duha Svetoga, koju papa Franjo ne bez razloga često spominje u svojim govorima i koristi za naslove svojih pobudnica (Evangelii gaudium, Amoris laetitia). Zanimljivo je da se na „popisu bolesti“ koji je iznio u svom obraćanju članovima Rimske kurije u prosincu 2014. nalazi i „bolest smrknutog lica“. Prema podacima iz istraživanja o sreći i ugodnosti života čini se da je ta bolest došla i u Hrvatsku i da zahvaća mnoge jer sve je manje smijeha i zdravog humora, a sve više malodušnosti, ogovaranja i kriticizma. Valja se preispitati kakva je situacija u našim brakovima i obiteljima, jer znanstveno je dokazano da izostanak smijeha u braku predstavlja jedan od najsnažnijih predskazatelja razvoda. Znamo da obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno, ali isto tako vrijedi da obitelj koja se smije zajedno ostaje zajedno. Kršćanska duhovnost i duhovitost dvije sestre prožete istim duhom – Duhom Svetim – trebalo bi čvrsto prigrliti u naše obitelji.
Radost prožeta smijehom i humorom, zbog brojnih dokazanih dobrobiti za tjelesno, psihičko i duhovno zdravlje, trebalo bi biti obilježje kršćanskih obitelji slijedeći naputak sv. Pavla iz poslanice Filipljanima „Radujete se u Gospodinu uvijek“ (Fil 4,4). Tako bivamo radosni navjestitelji radosne vijesti današnjem svijetu koji vapi za autentičnim svjedocima vjere i obiteljskih vrednota.
Tko će to biti ako ne mi, a osobito u ovom vremenu koje kao da predstavlja ostvarenje proročkih riječi bl. sestre Lucija iz Fatime da će se “konačna bitka između Gospodina i vladavine Sotone voditi oko braka i obitelji.“. Pobjednik te konačne bitke, ujedno i rata za duše naše djece kako to piše poznati kanadski pisac Michael O’Brian, je već poznat. To je Isus Krist, središnja osoba Svete nazaretske obitelji. Bitka koje smo, htjeli mi to ili ne, svi sudionici dobiva se samo ako u središtu svojih obitelji imamo Krista kao što ga je imala Sveta obitelj. Zato me osobito raduje što pismo vaših svećenika završava poticajem na pobožnost Svetoj obitelji. Uistinu svi bismo trebali pohađati školu svete nazaretske obitelji uzimajući je za uzor kako bismo se poput nje u svojim obiteljima oslanjali na molitvu, odvažno vjerovali, težili čistoći srca, štitili svoj dom i obitelj i nadasve ljubili Boga, jedni druge i svoje bližnje. Svakodnevno se posvećujući Svetoj obitelji, potvrđujemo svoje opredjeljenje da je želimo, crpeći snagu iz sakramenta ženidbe, nasljedovati na putu prema svetosti na koju je pozvan svaki kršćanin, uključujući i nas u braku i obitelji.
Zato vas na kraju pozivam da temeljem predloška pape Lava XIII. koji ste dobili sada na ovome mjestu zajedno obavimo posvetu naših obitelji Svetoj obitelji, a potom nastavimo to svakodnevno činiti u svojim obiteljima možda najbolje u 21 sat uz ikonu Svete obitelji i Hrvatski zavjetni križ iz Nina koji nas podsjeća na zavjet da „hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu“. Povežimo se u duhu i molitvi! Budimo ustrajni i neustrašivi! I Gospodin, koji je vjeran svojim obećanjima, izlit će na nas obilje svoga blagoslova i milosti potrebnih da prevladamo sve kušnje i protivštine kako one obiteljske tako i one domovinske. Neka tako bude!

dr. Petar-Krešimir Hodžić
voditelj Ureda HBK za život i obitelj