Nikoga se ne smije trajno osuditi

Nikoga se ne smije trajno osuditi

Papa služio misu s novim kardinalima

‘Nikoga se ne smije trajno osuditi’

Papa Franjo je 15. veljače s 19 novoimenovanih kardinala u bazilici sv. Petra slavio svečanu misu.

 

Novoimenovani kardinali potječu tako reći iz svih krajeva svijeta. Najmanje ih je iz Europe, a iz Italije i Kurije su samo po dvojica. Kardinalski zbor sada broji 227 kardinala, od kojih 125 ima pravo glasa pri eventualnom izboru novog Pape. U propovijedi papa Franjo je poručio kardinalima da moraju milosrdno postupati s ljudima, posebno omima koji su prisiljeni živjeti na rubu društva ili su u neskladu s crkvenim propisima. Nikoga se ne smije trajno osuditi.

Crkveni ljudi ne smiju okretat leđa napuštenima i siromašnima, već moraju s njima trpjeti. Nikoga se ne smije zauvijek osuditi, već treba širiti Božje milosrđe. Vjerodostojnost Crkve postiže se stajalištima prema napuštenima, rekao je papa Bergoglio, analizirajući pred novim kardinalima problem integracije u Crkvu, koja se ne boji otvaranja. Isus je ozdravljao nečiste, bolesne od gube, želeći na taj način bolesne ponovno uključiti u zajednicu, ne vodeći računa o prevladavajućem mentalitetu ljudi. Nemoguće je otkriti Gospodina ako istinski ne prihvaćamo napuštene. U Evanđelju o napuštenima otkriva se i objavljuje naša vjerodostojnost, podsjetio je Papa nove kardinale tijekom današnje koncelebrirane svete mise u bazilici sv. Petra. Poručio je da Isus ne želi zatvorene ljude. Logika ljubavi ne temelji se na strahu, već na slobodnoj karitativnoj djelatnosti. Bergoglio smatra da se ne treba ograničiti na zaštitu zdravih, štititi pravedne od svih rizika i postupati bez milosrđa sa zaraženima, bolesnima. Treba pronaći novi način izražavanja i postupanja prema tim bijednicima.
Dragi novi kardinali, ovo je Isusova logika, ovo je put Crkve: ne samo prihvaćati i integrirati, s evanđeoskom hrabrošću, one koji kucaju na naša vrata, već izaći, ići i tražiti, bez predrasuda i bez straha, daleke očitujući im besplatno ono što smo mi besplatno primili. Potpuna raspoloživost u služenju drugima je naš prepoznatljivo obilježje, jedini naš počasni naslov, istaknuo je Papa u homiliji.

Prije Angelusa, osvrćući se na današnje Evanđelje, Papa je istaknuo kako se Isus ne drži na sigurnoj udaljenosti i ne djeluju preko punomoći, već se izravno izlaže zarazi našeg zla; i upravo tako naše zlo postaje mjesto kontakta: on, Isus, uzima od nas naše bolesno čovještvo a mi uzimamo od njega njegovo zdravo i iscjeliteljsko čovještvo. To se događa svaki put kad primimo sakrament s vjerom: Gospodin Isus nas “dotiče” i daje nam svoju milost.

U ovom slučaju mislimo osobito na sakrament pomirenja, koji nas ozdravlja od gube grijeha, rekao je Papa. Evanđelje nam pokazuje što Bog čini pred našim zlom: Bog nam ne dolazi “održati lekciju” o boli; ne dolazi niti ukloniti iz svijeta patnju i smrt; dolazi, radije, na sebe preuzeti teret našeg ljudskog stanja, da ga nosi do kraja, kako bi nas oslobodio na radikalan i definitivan način. Tako se Krist bori protiv zala i patnji u svijetu: preuzimajući na sebe njihov teret i pobjeđujući ih snagom Božje milosti, istaknuo je Papa. Nakon molitve je zaželio narodima Dalekog Istoka i onima koji se u raznim krajevima svijeta spremaju na proslavu lunarne nove godine, da je proslave u miru i radosti.

IKA | Bitno.net