Moramo se suprotstaviti kulturi isključivanja, podjela i neodgovornosti

Moramo se suprotstaviti kulturi isključivanja, podjela i neodgovornosti

Moramo se suprotstaviti kulturi isključivanja, podjela i neodgovornosti

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić gostovao je u ponedjeljak, 18. svibnja 2015. godine u emisiji Hrvatske televizije „Glas za čovjeka”, urednika i voditelja Branimira Bilića.

U uvodnom dijelu emisije, odgovarajući na pitanje poraznih statistika koje govore o sve većem siromaštvu i potrebi zaštite dostojanstva svakog čovjeka, Kardinal je iznio vlastito iskustvo susreta s ljudima po župama Zagrebačke nadbiskupije, navodeći da su mu najteži susreti s mladim nezaposlenim ljudima. U društvo se uvodi, kako je to rekao papa Franjo, metoda isključivanja. S ljudima se postupa kao s nekim predmetom. Društvo je raslojeno na ogromnu većinu koja živi u siromaštvu i neznatnu manjinu koja ima sve više, dok srednji sloj nestaje – rekao je Kardinal.

Voditelj Bilić podsjetio je na glasovite „strukture grijeha“ iz Kardinalove homilije pitajući tko je odgovoran za stvaranje nepravednog društva i bezizlazne situacije. Kardinal je kazao da uvijek netko mora snositi odgovornost, te da je vlast dužna pronaći načine kako prevladati nepravde i stvoriti društvo jednakih mogućnosti za sve.

Na opasku voditelja Bilića da je iz Hrvatske iselilo sto i pedeset tisuća mladih, Kardinal je odgovorio da je to velika kriza hrvatskog naroda koja se ne može riješiti bez iskrenog dijaloga svih odgovornih.

Na upit o Crkvi i pozivu pape Franje da ona bude među ljudima, na periferijama i da mora djelotvorno pomagati siromašne, Kardinal je odgovorio da je narod neodvojiv od Crkve jer su vjernici Crkva, ali da institucije i poglavari Crkve čine što je moguće u svjedočenju blizine čovjeku konkretnim djelima. Također, istaknuo je da Crkva svoja dobra uvijek mora usmjeravati za potrebe ljudi.

Hrvatsko katoličko sveučilište, nastavio je, velik je trošak Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali ono je pokrenuto zbog ljudi, zbog dobra Hrvatske. Sva crkvena ulaganja u kulturu, odgoj, u Caritas, ulaganja su u ljude i za ljude.

Jedini put prevladavanja podjela u društvu koje nas iznutra razaraju valja pronaći u iskrenom dijalogu koji zahtijeva stav prihvaćanja i opraštanja – kazao je Kardinal, dodajući da je važno prepoznati istinu i ne opterećivati ljude ideologijama.

Osvrnuvši se na subotnju 70. obljetnicu blajburške tragedije, istaknuo je da mnoštvo ljudi koje se okupilo na Bleiburgu obvezuje i šalje jasnu poruku da se Bleiburg i slične strahote ne smiju ponoviti. Odgovorno sam rekao da moramo napraviti otklon od svih ideologija i znakovlja. Ne smijemo stati na pola puta – ustvrdio je kardinal Bozanić.

Izrazio je zabrinutost za sve češću pojavu neisplate plaća radnicima, upozorivši da je pravo na rad temeljno pravo svakog čovjeka, te da vlast to pravo mora osigurati svakome koji želi i može raditi.

Odgovarajući na pitanje o relativiziranju Domovinskog rata i ponižavanju hrvatskih branitelja, Kardinal je kazao kako se iz susreta s braniteljima imao prilike upoznati s njihovim poteškoćama. One se ne vežu uz materijalna prava, već branitelji osjećaju da su iznevjereni ideali i cilj za koje su dali svoje živote, svoje zdravlje. Branitelji su bilo naroda, oni ukazuju na ono što leži u temelju društva, a što je ugroženo – ljudsko dostojanstvo i zajednički cilj uspješne i slobodne Domovine.

Pri kraju emisije, Kardinal je rekao da idemo ususret kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca, te izrazio želju da se ona dogodi u Hrvatskoj.

Zaključujući emisiju, voditelj Bilić se još jednom osvrnuo na stanje Crkve postavivši pitanje izlaska na periferije, otvaranja prozora, čišćenja vlastitih redova, na što je Kardinal odgovorio da je Crkva uvijek na putu obnove, da je ona Božja po Duhu Svetom koji je obnavlja i čisti od svega onoga što je loše, što nije Evanđelje, što je ljudsko. U tom smislu, zaključio je Kardinal, dragi su nam poticaji i smjernice  pape Franje na izlazak na periferije.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije