Jubilarna ikona sv. Trifuna izrađena na drvetu starom preko 2000 godina

Jubilarna ikona sv. Trifuna  izrađena na drvetu starom preko 2000 godina

Prema prijedlogu Središnjeg odbora za proslavu obilježavanja 315. Godišnjice uspostave grkokatoličke Slavonske eparhije poznati hrvatski ikonopisac gospodin Josip Ružić izradio je jubilarnu ikonu sv. Trifuna – zaštitnika drevne grkokatoličke Slavonske eparhije. Jubilarna ikona zasigurno je jedinstvena u svijetu jer je izrađena na drvetu starom preko 2000 godina. Skupocjeno drvo za jubilarnu ikonu darovao je jedan slavonski poduzetnik koji se bavi izvozom vrijednog drva u Englesku. Inače drvo na kojem je izrađena ikona ima za Jubilej i posebnu važnost jer je izvađeno iz pjeskovitog dna rijeke Save u blizini Slavonskog Broda, dakle na području nekadašnje Slavonske eparhije. Nakon obrade utvrđena je i starost drveta što je potvrdila i analiza na institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Ova vrlo vrijedna i jubilarna ikona svetog Trifuna u svibnju slijedeće 2014. godine biti će na svečani način prenesena u Pakrac, nekadašnje grkokatoličko biskupijsko sjedište.
Repliku ikone sv. Trifuna blagoslovio Apostolski nuncij u RH

Sv. Trifun
Tijekom obilježavanja Jubileja (2013./2014.) predviđeno je da se na cijelom kanonskom području nekadašnje grkokatoličke Slavonske eparhije pronese lik sv. Trifuna. Duhovna je nakana Središnjeg odbora da se potakne štovanje sv. Trifuna u svakoj našoj župi. Kako bi izbjegli moguća oštećenja originala, izrađena je i replika jubilarne ikone koju je blagoslovio Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro DꞌErrico. Bude li pred ovom ikonom izmoljen i jedan Očenaš, opravdala je svoje postojanje. Od svakog nasrtaja Zloga neka nas tijekom Jubileja prati moćni zagovor sv. Trifuna.

Sv. Trifun mučenik: „Po uvjerenju sam kršćanin“
Sveti Trifun rođen je u selu Kampsadi u Maloj Aziji, od siromašnih roditelja. Tijekom svog života liječio je tjelesne i duševne bolesti te istjerivao demone. U Rimu je izliječio od teške duševne bolesti Gordijanu kćerku rimskog cara Gordijana III. Iza bolesti zapravo je stajao Demon koji se jednom prilikom javio iz oboljele djevojke te se prkosno hvalio kako ga nitko ne može istjerati osim Trifuna. Kako je u to vrijeme ime Trifun bilo često tek se nakon dužeg vremena pronašlo „pravog“ Trifuna koji je svojim molitvama pomogao djevojci. Velike darove koje je dobio od cara kao zahvalu za djelo izlječenja njegove kćeri sveti je Trifun na povratku kući podijelio siromasima. U vrijeme progona kršćana za cara Decija godine 250. postrada mučenički Trifun i njegov drug Respicije. Prilikom suđenja u Niceji na pitanje Akviline, prefekta Male Azije, „kojega si stanja“, sv. Trifun je odgovorio: „Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin“. Nakon tog priznanja odrubljena mu je glava. Njegove moći bile su prenesene u Jeruzalem, a poslije u Rim. Moći sv. Trifuna kasnije su dospjele u Carigrad, a zatim konačno 809. g. u Kotor gdje se i danas nalaze. Vjerni narod Kotora i cijele tamošnje biskupije molitveno se obraća sv. Trifunu za svaku potrebu. Osim u Kotoru veliko poštovanje ovom svecu iskazuju i vjernici u talijanskom gradu Bariju u kojem se na svečev spomendan okupljaju stotine tisuća vjernika moleći njegov zagovor kod Boga. Sveti Trifun štovan je još kao zaštitnik vinogradara i zaljubljenih. Katedrala u Kotoru, zavičaju slavnog grkokatoličkog vladike Petronija Ljubibratića, posvećena je sv. Trifunu. Blagdan sv. Trifuna slavi se 1. veljače, a prijenos moći 10. studenoga.
Kondak, Glas 2:
Kao svijetla i nevarljiva zvijezda, pojavio si se svijetu o mučeniče Trifune, navještajući zrakama svojim Sunce – Krista. Pogasio si svaku obmanu, a nama daješ svjetlost i moliš se sveudilj za sve nas.

Kotor

Katolička katedrala u Kotoru.