Iz čega pratiti svetu Liturgiju

Iz čega pratiti svetu Liturgiju

Zadnji molitvenik za narod Križevačka eparhija tiskala je davne 1961.godine u vrijeme vladike Gabriela Bukatka, povodom 350. Godišnjice uspostave Marčanske eparhije. Molitvenik je za tisak tada pripremio do danas nenadmašivi župnik i rektor o. Ivica Pavković. Vrijedni pastoralni radnik u zagrebačkoj grkokatoličkoj župi sv. Ćirila i Metoda, u čiji rad se svakako treba ugledati, uvidio je da se pastoralno djelovanje ne može normalno razvijati bez adekvatnog molitvenika za vjernike. Rektor Pavković naš vrli „uskočki sin“ njegovao je pradjedovsku staroslavensku baštinu ali se ravnao i potrebom uvođenja standardnog hrvatskog jezika u liturgijske tekstove. U uvodu novog izdanja, koje je pripremio, o. Pavković istaknuo je tada: „zadnji molitvenik za naše vjernike štampan je na hrvatskom jeziku 1912. godine „. Trebalo je dakle proći gotovo pola stoljeća da Eparhija izda novi molitvenik, ali suradnjom rektora i biskupa cilj je u konačnici ostvaren.
Briga biskupa za izdavanje molitvenika
Od presudne je važnosti za izdavanje službenih crkvenih knjiga aktivitet i zalaganje nadležnog biskupa. Prema crkvenom zakonu dužnost je Ordinarijata pobrinuti se da vjernici imaju adekvatne molitvenike iz kojih će upućivati molitve Bogu. Svjestan odgovornosti biskupa na području izdavanja novih molitvenika rektor Pavković zato prilikom tiskanja molitvenika „Gospodi pomiluj“ naglašava ulogu biskupa ovim riječima: „Sada evo, zahvaljujući dobroti i očinskom razumijevanju našeg preuzvišenog vladike dr. Gabrijela, pružamo u ruke pobožnim vjernicima Križevačke biskupije ovu molitvenu knjižicu…“ U proteklim desetljećima uz rektora Pavkovića jedino se još sadašnji vikar Mile Vranešić zauzimao za tiskanje novih molitvenika za potrebe hrvatskog dijela Križevačke eparhije. Do sada je tako vikar Vranešić uspio tiskati Molitvenik za narod i Hrvatski liturgikon za lakše praćenje liturgije. Naklada oba ova izdanja zbog velikog zanimanja vjernika, grkokatolika i rimokatolika, u cijelosti je potrošena.
Ordinarijat mora tiskati novi molitvenik
Osnivanjem novih grkokatoličkih župa u gradovima povećala se potreba za grkokatoličkim molitvenicima. Primjerice, u slučajevima kada na grkokatoličkim liturgijama sudjeluje veći broj vjernika latinskog obreda (rimokatolika), osobito na sprovodnim liturgijama, naprosto vjernici nemaju iz čega pratiti službu Božju. Ako se i ima iz čega pratiti onda je to stari molitvenik potpuno ne prilagođen našem vremenu. Župnici su stoga u vrlo neugodnoj situaciji kada većem broju vjernika treba protumačiti da biskupija nema novi molitvenik. Za nadati se je da će redovite molitve pomoći djelovanju Svetoga Duha.

Svakako do tiskanja novog molitvenika za Križevačku eparhiju ostaje u uporabi stari tiskan 1961. u Beogradu u tamošnjoj „Srboštampi“.

Molitvenik