HRISTOS VOSKRESE – VO ISTINU VOSKRESE !

HRISTOS VOSKRESE – VO ISTINU VOSKRESE !

„I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: „Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu, nije ovdje.“ (Mk 16, 5-6a)

Uskrs je najveći kršćanski blagdan kojim se proslavlja Isusov povratak u život – Uskrsnuće. Prema kršćanskoj predaji to se dogodilo treći dan nakon što je Isus umro na križu, tj. prve nedjelje nakon Velikog Petka. To je pomični praznik, što znači da se ne praznuje svake godine u isti dan već mu se datum određuje prema mjesečevim mijenama. Uskrs pada uvijek na prvu nedjelju nakon proljetnog uštapa, tj. punog mjeseca, iza židovskog blagdana Pesaha.
Iz teološke perspektive Uskrs predstavlja najvažniji kršćanski blagdan, kojim se izražava radost zbog konačne pobjede Sina Božjega nad smrću i grijehom. Obilježavanje ovoga blagdana neodvojivo je od Velikog Petka i Velike Subote koji sa Nedjeljom Uskrsnuća čine uskrsno trodnevlje. Nakon Velikog Petka, dana kada je Isus raspet i kada je umro na križu, slijedi dan kršćanske žalosti – Velika Subota. Predaja smatra da je taj dan Isus proveo u Hadu (podzemlju – među mrtvima) te ga stoga i vjernici obilježavaju u molitvi, tišini i postu. Ovim danom završava Veliki Tjedan stradanja i muke Kristove i polnoćnim bogoslužjem prestaje vrijeme žalosti i sa početkom Uskrsne Jutrenje počinje vrijeme slavlja pobjede života nad smrću i nedjelja, prvi dan Uskrsa. Od toga se dana svi istočni kršćani pozdravljaju riječima „Hristos Voskrese – vo istinu Voskrese“ pronoseći na taj način radosnu vijest o uskrsnuću i u druge domove.
„Krist uskrsnu iz mrtvih, smrću satre smrt i mrtvima u grobovima život darova!“ (tropar Uskrsa, glas 5.)
Običava se u ovaj dan farbati jaja u razne boje a posebice crvenu koja simbolizira Kristovu krv i stradanje. Prema legendi Marija Magdalena je izašla pred rimskog cara Tiberija sa jajetom u ruci tumačeći pomoću njega uskrsnuće kao novi život. Tiberije je odgovorio: „Ako je Krist uskrsnuo onda ovo jaje nije žuto nego crveno“ i jaje je u tom trenutku pocrvenilo. Osim Uskrs, ovaj se spasonosni događaj zove još i Pasha, što na hebrejskom znači prolazak. U židovstvu je pasha predstavljala janje čijom su krvlju Židovi u egipatskom ropstvu, mazali dovratnike, kako anđeo smrti ne bi pomorio njihovu djecu one noći kada je pomorio, po kazni, sve prvorođence u Egiptu. Krist je novo janje, žrtvovano da sve nas spasi od smrti, ali ne smrti tjelesne, već vječne propasti u tami grijeha kojom „umire“ duša.
U ikonografiji se Uskrs prikazuje kao Isusov trijumfalni izlazak iz groba. Isus nosi križ kao simbol puta koji vodi do uskrsnuća. Pod njegovim su nogama polomljena vrata Hada a tu su i praroditelji Adam i Eva koji sada izbavljeni zahvalno pružaju ruke Spasitelju, sa njima su kraljevi David i Salomon, Sv. Ivan Krstitelj, Abel, Mojsije i proroci, oni predstavljaju cijeli rod ljudski koji je izbavljen istočnog grijeha.
„Iako si sišao u grob Besmrtni, ipak si uništio silu pakla i uskrsnuo kao pobjednik, Hriste Bože! Ženama mironosicama rekao si: Radujte se! I svojim apostolima darovao si mir, a palima uskrsnuće.“ (kondak Uskrsa, glas 8.)

Poštovani čitatelji našeg web portala želimo vam u ove blagdanske dane obilje duhovne radosti i napose Božjeg blagoslova. Neka je svima sretan i blagoslovljen Uskrs.
Hristos voskrese!